Ако законопроектът бъде приет, от 1 януари 2025 г. общото възнаграждение

...
Ако законопроектът бъде приет, от 1 януари 2025 г. общото възнаграждение
Коментари Харесай

Заплатите в Българската армия да се увеличат, приеха депутатите н...

Ако законопроектът бъде признат, от 1 януари 2025 г. общото заплащане за най-ниската служба за военнослужещ ще се равнява на междинната заплата за страната. Законопроектът беше признат с единогласие в Комисията по защита.

Законовото обвързване на най-ниското заплащане на военнослужещите към междинната работна заплата ще докара до конкурентоспособност на пазара на труда и обезпечаване на въоръжените сили с високо стимулиран персонален състав. Това съобщи от парламентарната естрада служебният министър на защитата Атанас Запрянов.

 

Парламентът одобри единомислещо със 195 гласа на първо четене промени в Закона за защитата, импортирани от всички парламентарни групи.

 

Измененията плануват приблизително покачване с 30% от 1 януари 2025 година на възнагражденията, с което ще се понижат съществуващите дефицити в отбранителните качества и ще се задържи човешки запас, акцентира Запрянов. Освен това, добави той, с гласуването на законопроекта се поема политическа отговорност за обезпечаването, поддържането на армията, окомплектоване с персонален състав, както и рационализиране на политиката на възнаграждение и повишение на виталния стандарт за реализиране на обществен статус, подобаващ на високите отговорности, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Министърът посочи като мотив и, че увеличението на равнищата на заплатите на другите чиновници в бранш „ Сигурност “ и в частност в Министерство на вътрешните работи, може да докара до неотложно преливане на квалифицираните фрагменти от армията към системите с по-високо възнаграждение.

 

" Отбранителните качества на въоръжените сили, позволяващи осъществяването на дилемите на военнослужещите са в директна взаимозависимост от наличния човешки запас ", посочи Запрянов. В момента, по думите му, във въоръжените сили има некомплект за към 6000 длъжности за военнослужещи. " Затова предотвратяването на увеличението на некомплекта от персонален състав и задържането на работа е главен приоритет поради размера на разходваните материални, финансови и времеви запаси за подготовката на персоналния състав до постигане на нужното равнище за цялостното му функционално потребление ", съобщи министърът.

 

Според настоящите разпореждания в закона военнослужещите имат право на главно месечно заплащане, съответстващо на заеманата служба и военно звание. Базата за установяване размера на главното заплащане за най-ниската служба се дефинира годишно със Закона за държавния бюджет, уточни още Атанас Запрянов.

С този законопроект възнагражденията на военнослужещите ще се покачат приблизително с 30% при опазване на построената диференциация сред военните звания и длъжности. Създаването на този механизъм ще даде предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера, пишат вносителите на измененията.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР